j0283453

VISIT OUR LINK PARTNERS!

WILLIAMSON COUNTY (OFFICIAL SITE)

CITY OF FRANKLIN (OFFICIAL SITE)

FRANKLINIS

SAVE THE FRANKLIN BATTLEFIELD

NATCHEZ TRACE POW WOW

NASHVILLE NATIVES

LEIPERS FORK RENTALS

FERNVALE VALLEY CSA

EQUUSLANDA NDHOME

MISS SWEENEY’S INN & CLAYTON COTTAGE

RACHAEL MCCAMPBELL
 

j0395769

Questions?
I bet you have questions!  Folks who visit Leipers Fork usually have lots of questions. Some of the folks who live here might have questions too.  Some of the folks who live here think they know all the answers. Here are a few questions and a few answers:


What’s in a name?

Question 1: What is Leipers Fork?  What does it mean?  Where does the name come from?
Answer:  Leipers Fork is not a utensil.  Leipers Fork is a small community in Middle Tennessee located in Southwest Williamson County. It is about halfway between Franklin and Fairview as the crow flies. Leiper was the last name of one of the men in the original group of settlers who founded Nashville.  Leiper was the fellow who explored the area and found a fork in the crick - hence, “Leipers Fork”.  Later on, Mr. Leiper was offed by Native Americans. In August of 2004, in a splendid bit of irony, that very fork in the crick became the site of the Natchez Trace Pow Wow.

Question 2: Why isn’t there an apostrophe in “Leipers Fork”? It looks like you should have one. Why not?
Answer:  With the permission of a local author, we would like to provide the whole story to you shortly within this site. The short answer would be “because that’s the way it has been for years”.

Question 3: Why do some people call this place Leipers Fork and others call it Hillsboro?
Answer:  Now that is an excellent question!  Leipers Fork is the official state name for this community ever since the town of Hillsboro near Manchester TN was incorporated and got its own post office.  At that time, our Hillsboro was forced by the state to have it’s name changed to Leipers Fork. This little town has been known by both monikers at different periods in its lengthy 200+ year history. The name Hillsboro is a very important part of Leipers Fork’s heritage, and is worthy of respect as such.  For many people, this area is Hillsboro and always will be.  Hillsboro Road got its name because the original route (now known as “Old Hillsboro Road” ran from Nashville to Hillsboro. In fact, for many years we had a sign on one end of town that said “Hillsboro” and another that said “Leipers Fork.”  Whatever you call it, it’s a mighty fine place to live.


Location!, Location!, Location!:

Question 1: Where is Leipers Fork?
Answer:  Leipers Fork is located to the South Southwest of Nashville Tennessee.  Nestled in the Southwest Williamson County, Leipers Fork is halfway between Franklin and Fairview as the crow flies.

Question 2:How do you find to Leipers Fork?
Answer:  If you are coming from parts far away, you can take the Natchez Trace Parkway to the Leipers Fork (State Hwy. 46) exit.  Directions from various places such as Franklin, Nashville & Dickson are on our directions and maps page.  Click here to learn more.


.Local Interest:

Question 1: Why is Green’s Grocery called Green’s Grocery?
Answer:  Green’s Grocery used to be a grocery store run by Mr. Herman Green and his family.  It used to be painted an alarming shade of pastel green, and they made a mighty fine baloney sandwich.  Nowadays, music is made there from time to time.  No baloney.

Question 2:Why do famous people like to live here now?
Answer:  Truth is, they always have liked living here, but it was just our little secret.  (Stop blabbing about it!  Will ya??)  Seriously, all kinds of folks like to live here because it is really, really beautiful and the people are really cool. I guess the atmosphere provides excellent inspiration.

Question 3: Is it true that they used to make moonshine in them there hills?
Answer:  Used to???? Well, (hell yea!) they definitely did. You can still find the ruins of stills in the woods around here.  In fact, the song “Rocky Top” was written by folks who used to have a place out in the Kingfield area. There are some who claim that the song was inspired by the hills surrounding Gatlinburg, but there are former moonshiners who live here who had long conversations with the songwriters about moonshining in the area. So the question of where “Rocky Top” really is shall continue to be the subject of considerable debate.  One thing we can say for certain is that the rebellious and yet joyful feeling expressed within the song is a special part of the Leipers Fork spirit.